Blir du flinkere til å ta beslutninger med mer erfaring? Gjør et skredkurs deg bedre i stand til å ta beslutninger – eller blir du bare tøff i trynet? Er du klar over hvilken risiko du utsetter deg for? CARE ønsker å svare på noen av de viktige spørsmålene om ferdsel og beslutningstaking i skredterreng og trenger din hjelp. Om du blir med i CARE sitt forskningsutvalg vil det også lønne seg.
Det er lett å stille interessante spørsmål om menneskelig faktor i skredterreng, men det er ofte vanskelig å finne gode svar.
For å virkelig kunne svare på noen av de viktige spørsmålene, må vi følge folk over tid. CARE har startet et 10 år langt prosjekt hvor de ønsker å rekruttere så mange som ferdes i skredterreng som mulig, uansett erfaring, kunnskaps eller aktivitetsnivå. Og det skal være givende å være med sier Audun Hetland som leder CARE sammen med Andrea Mannberg.
– Dette er det viktigste prosjektet vi har og vi har fått med oss noen av de flinkeste forskerne i verden fortsetter Hetland. Det er ikke så mye arbeid for hver enkelt.
Det handler om å svare på noen spørsmål hvert år, styrken er at vi kan se hvordan folk endrer holdninger eller adferd over tid.
Det skal lønne seg å være med
For å få til prosjektet er vi selvsagt avhengige av de som ferdes i skredterreng og derfor er det også viktig for oss å gi noe tilbake. Derfor jobber nå med å lage et tilbud til alle de som blir med. Vi har vært så heldige å få med oss Finn Hovem på laget.
– Finn er ikke bare en veldig god skikjører og ekspedisjonsmann, men han jobber som guide i Lyngen og har et stort kontaktnett og er mye ute. Sammen med Finn lager vi nå et tilbud til alle som blir med.
Fra før driver CARE skredpodden sammen med NVE. Skredpodden har blitt svært populær, men nå vil de lage et spesielt og eksklusivt program for dem som er med i carepanelet. Har du et spørsmål du brenner inne med, eller et tema du vil at vi skal ta opp?
– Det kan være alt fra online kurs og seminar eller webinar, opplæringsmateriell, skreddersydde podkaster eller kanskje vi kan få til rabbaterte skredkurs. Vi vil gjerne ha innspill på hva folk ønsker seg - altså, hva skal til for at du vil svare på spørsmål en gang eller to i året sier Finn Hovem.
Forskning er viktig for å forebygge ulykker. Foto: Martin I dalen
Vil ha alle med
Invitasjonen til å delta i panelet går til alle som ferdes i vinterfjellet, uansett erfaring, ferdigheter, alder eller kjønn. Det er lite arbeid å delta, men sammen danner dette grunnlaget for en stor kunnskapsbank vi kan høste lærdom fra i mange år.
For å få dette til trenger vi hjelp fra så mange som mulig. Derfor blir vi med på årets Fri Flyt Film Tour.
– Vi har ingen intensjon om å gjøre om filmtouren til et skredseminar, men ønsker heller bare å gi folket en mulighet å bli bedre kjent med oss og dette prosjektet sier Finn.
Det krever ikke mer enn 15 minutter et par ganger i året å delta, men vi er helt avhengig av at dere er med oss i det lange løpet for å gi best mulig resultat. Det har aldri vært gjort et lignede prosjekt og dette er kjempespennende.
Så skal vi gjøre hva vi kan for at det skal være givende å være med. Kanskje har du et spørsmål du kunne tenkt deg å stille til noen? Da kan vi lage en live “ask me anything” sesjon også kan de som vil stille spørsmål. Eller er det noe du kunne tenkt deg å diskutere med likesinnede? Det kan være alt fra å legge gode spor, om snø, stupkjøring, eller hvor er det best å reise for å stå på ski, eller hvordan jobber og tenker en guide eller en skifilmskaper?
Vi ønsker gjerne innspill, kom å ta en prat med oss på Film Tour, send oss en melding på facebook/instagram, eller fyll ut dette skjemaet.
– Dette skal bli så bra at det er en “no brainer” å bli med avslutter Finn Hovem.
Vi ses på Film Tour!